tiistai 17. tammikuuta 2017

Hochschule Fulda

Opiskelen sosionomiksi ja suoritin yhden lukukauden mittaiset vaihto-opinnot Saksassa syksyllä 2016. Vaihtokohteeni oli Hochschule Fulda, joka sijaitsee Hessenin osavaltiossa Fuldan kaupungissa. Fulda on saksalaisittain pieni kaupunki noin 100 kilometrin päässä Frankfurtista.

Hochschule Fulda on 7000 opiskelijan ammattikorkeakoulu. Kansainvälisiä opiskelijoita, vaihto-opiskelijat mukaan lukien, on noin tuhat. Sosiaalityön lisäksi Hochschule Fuldassa voi opiskella usean eri alan tutkintoja. Fuldassa on sosiaalialaa/ -työtä opiskeleville suunnattu erityinen vaihto-ohjelma, joka keskittyi monikulttuuriseen ja kansainväliseen sosiaalityöhön. Opintokokonaisuus pitää sisällään 30 opintopistettä opintoja. Itse koin käteväksi sen, että opintokokonaisuus oli valmiiksi suunniteltu eikä minun vaihto-opiskelijana tarvinnut valita itse kursseja. Mukavaa oli myös, että opinnot pitivät sisällään saksan kurssin, joka jatkui koko lukukauden ajan.


Hochschulen kampus oli todella viihtyisä ja uudenaikainen 

Saksassa korkeakoulujen lukukausi alkaa varsinaisesti vasta lokakuun puolessa välissä ja jatkuu helmi-maaliskuulle. Sosiaalityö vaihto-ohjelma sijoittuu kuitenkin syys-joulukuulle, samalla tapaa kuin useimpien korkeakoulujen lukukaudet sekä Euroopassa että muiden mantereiden alueella. Aloitimme siis vaihto-opinnot aikaisemmin kuin lukukausi Fuldassa alkoi. Tämä oli kätevää, koska pääsimme muiden vaihtareiden kesken kunnolla tutustumaan toisiimme ja kotoutumaan Fuldaan. Kätevää oli myös se, että tällä tapaa opinnot sai toteutettua niin, että opintojen jatkaminen nyt keväällä Diakissa sujuu vaivattomasti.

Opiskelukieli vaihto-ohjelmassa oli englanti. Kursseillemme osallistui meidän 8 vaihtarin lisäksi saksalaisia opiskelijoita. Luennot ja oppitunnit toteutuivat paljon pienemmillä opiskelijaryhmillä kuin mitä Diakissa olin tottunut; ryhmässämme oli vain noin 20 opiskelijaa.

Opinnot pitivät sisällään sekä sosiaalityön että sitä lähellä olevien alojen opintoja. Kokonaisuutena se oli erinomainen ja hyvin toimiva. Opettajat puhuivat hyvää englantia ja käyttivät luentojen tukena paljon käytännön esimerkkejä. Luennoilla toteutimme paljon erilaisia käytännön harjoituksia. Opetustapa oli muutenkin hyvin osallistava ja keskusteluja tukeva. Ryhmän pienen koon takia keskustelut ja ajatusten vaihto luennoilla oli luonnollista ja helppoa. En ole aikaisemmin opiskellut näin kansainvälisessä ryhmässä, ja totesin sen olevan todella suuri rikkaus. Opimme toisiltamme ja toistemme kulttuureista paljon. 

Muiden vaihtareiden kanssa tutustumassa Fuldan lähiympäristöön

Meitä vaihtareita oli tässä vaihto-ohjelmassa 8. Lisäkseni opiskelijoita oli Ranskasta, Venäjältä ja Yhdysvalloista kahdesta eri yliopistosta. Porukastamme muodostui heti alusta asti hyvin tiivis; vietimme paljon aikaa yhdessä myös vapaa-ajalla. Muiden vaihtareiden tuki oli todella tärkeä, varsinkin silloin kun koti-ikävä vaivasi. 

Suosittelen lämpimästi Hochschule Fuldaa sosiaalialan opiskelijalle, joka haluaa päästä opiskelemaan kansainväliseen ympäristöön. Varsinkin, jos on lähdössä nimenomaan opiskelemaan, on Fulda oikea paikka. Opintojen tahti on melko tiukka ja tehtävää on paljon, varsinkin jos ei ole tottunut opiskelemaan englanniksi. Opintotarjonta poikkeaa jokseenkin paljon siitä, mitä Diak tarjoaa, joten uutta tietoa tulee varmasti. On uskomatonta, miten paljon yhdessä lukukaudessa voikaan itsestään ja ympärillä olevasta maailman oppia!

-Ilona

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.