keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Käytännön vinkkejä: Espanja Torremolinos


Vaihtoon lähtöprosessin suunnittelu alkaa jo hyvissä ajoin ennen vaihtoa. Ensimmäisenä suosittelisin tutustamaan netin kautta maahan/harjoittelupaikkaan johon olet menossa. Netistä löytyy paljon erilaista tietoa ja vinkkejä matkaajalle. On hyvä tietää perus asiat Espanjasta, maan kulttuurista, toimintatavoista, uskonnosta ja kielestä yms. mikä helpottaa myös maahan sopeutumista. Lennot kohteeseen kannattaa usein varata jo hyvissä ajoin, näin on mahdollista saada liput edullisempaan hintaan.

Harjoittelupaikkaan on hyödyllistä olla yhteydessä jo hyvissä ajoin. Yleensä he osaavat neuvoa parhaiten asunnon hankkimiseen liittyvissä kysymyksissä ja neuvoa luotettavia välitystoimistoja. Itse sain välittäjän yhteystiedot harjoittelupaikastani ja sain mukavan asunnon, joka vastasi hyvin netissä olleeseen asunnon kuvaukseen. Kaiken lisäksi Välittäjä osasi hyvin puhua suomea, joten asioiminen hänen kanssaan oli vaivatonta ja luotettavaa. Kannattaa muistaa tarkistaa kuluuko vuokraan sähkö ja vesi vai tuleeko ne maksaa erikseen. Suosittelen vuokraamaan asunnon, jossa on jonkunlainen lämmityssysteemi kuten ilmalämpöpumppu, koska asunnot ovat talviaikaan viileitä.




Kannattaa myös vilkaista netistä tai kirjoista ”sopeutumisen vaiheet vieraaseen maahan”, jotta itse ymmärtää ja osaa tunnistaa omaa ja muiden kanssa matkaajien sopeutumista, henkistä hyvinvointia sekä mahdollista kulttuurishokkia. Kulttuurishokki ja koti-ikävä saattavat kuitenkin tulla hyvinkin yllättäen, vaikka teoriatieto aiheesta olisi hallussa. Jokaiselta löytyy onneksi omat henkilökohtaiset voimavaransa selviytymiseen; toisella auttaa urheilu, käsityöt, lukeminen jne.. Mutta tärkeimpänä kaikesta, älä hautaudu asunnollesi yksin, vaan mene rohkeasti ihmisten ilmoille. Hankkiudu muiden Suomalaisten seuraan, ehkä heilläkin on ollut samakaltaisia kokemuksia. Tai mene juttelemaan rohkeasti tuntemattomille, ilman yhteistä kieltäkin voi saada mielenkiintoisia ”keskusteluja aikaan”.


Jos mahdollista tutustu, muihin samaan maahan vaihtoon lähtijöihin jo etukäteen. Opiskelukaverit ovat loistavaa seuraa ja vertaistukea arjessa sekä ongelmien ilmaantuessa. Yhdessä olemme vahvempia! :)


Espanjassa huomioitavaa: kaikissa ravintoloissa, kaupoissa tai kahviloissa ei käy pankkikortti, joten on hyvä pitää myös käteistä rahaa mukana. Rahaa saa helposti nostettua ATM-automaateista. Mukana on myös hyvä olla pikkurahaa, jotta saat jätettyä tippiä, varsinkin ollessaan tyytyväinen palveluun.

Espanjassa on mahdollista pärjätä pelkälläkin wi-fi yhteydellä, jota voi käyttää ravintoloissa, kirjastossa yms.. suosittelen kuitenkin ostamaan nettiliittymän joko paikallisesta yrityksestä tai esim. Suomalaisesta Masmovilista, helpottaa huomattavasti yhteydenpitoa ja koulutehtävien tekemistä.
Liikkuessasi kaupungilla on hyvä pitää mukana kopiota passistasi ja vakuutustodistuksesta kaiken varalta. Passin kopiota saattaa jopa tarvita uimahalliin mennessä todistaakseen henkilöllisyytensä. Myös tapaturmien sattuessa niiden mukana olo nopeuttaa ja helpottaa asiointia muun muassa lääkärin vastaanotolla.
Espanjassa kannattaa käyttää julkisia liikennevälineitä, niillä on vaivatonta ja edullista kulkea. Junat kulkevat hyvin aikataulujen mukaan. Busseilla liikuttaessa tulee huomioida, ettei bussit pysy aina aikatauluissaan. Myös taksilla liikkuminen on edullisempaa kuin Suomessa. Kannattaa ottaa kuva puhelimeen aikatauluista, näin aikataulut kulkevat aina näppärästi mukana.


Ennen kaikkea suhtaudu vaihtoon avoimin mielin ja nauti jokaisesta hetkestä!
















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.