tiistai 25. huhtikuuta 2017

Harjoittelussa Pohjois-Saksan merimieskirkolla

Suoritin syksyllä 2016 kolmen kuukauden moninaisuus- ja monikulttuurisuustyön harjoittelun Hampurissa Pohjois-Saksan suomalaisella merimieskirkolla.


Pohjois-Saksan merimieskirkko Hampurissa

Harjoitteluuni kuului pääasiassa laivakäyntien tekeminen (etenkin Lyypekin, Travemünden ja Hampurin satamiin) ja erilaisiin kirkolla järjestettäviin ryhmiin osallistuminen, yhdessä jommankumman sosiaalikuraattorin kanssa. Sosiaalityön lisäksi pääsin osallistumaan kahvilan ja Suomi-kaupan pyörittämiseen sekä erilaisiin hartaushetkiin ja messuihin. Harjoitteluun mahtui myös muutaman yhteistyötahon tilaisuuksissa vierailuja, jokavuotinen joulubasaari sekä juhla, jossa juhlan aiheina olivat itsenäinen Suomi, Hampurin merimieskirkon 50-vuotta täyttänyt kirkkorakennus ja Hampurissa tehdyn työn 115 vuotta jatkunut taival.

Ennen vaihtoa

Päädyin Hampuriin vaihtoon, kun vaihtokoordinaattorini ehdotti paikkaa minulle. Ajatus kuulosti mielenkiintoiselta ja olin koordinaattorin ohjeiden mukaisesti yhteydessä kirkon toiseen sosiaalikuraattoriin ja kyselin heidän tekemästään työstä. Hampurin merimieskirkko oli loistava valinta vaihtokohteeksi myös siksi, että siellä saksan kielen taito ei ole välttämätöntä, vaikka valtavasti hyötyä siitä olisikin.

Asumisjärjestelyistä olin yhteydessä Pohjois-Saksan merimieskirkon johtajaan, jonka kanssa sovimme asumisesta kirkolla, sekä vuokran suuruudesta. Vuokra oli Hampurin hintatasoon nähden edullinen ja kirkolla asuminen oli paljon vaivattomampaa, kuin lähteä etsimään kolmeksi kuukaudeksi vuokra-asuntoa Hampurista, vieläpä ilman saksan kielen taitoa.

Yhdessä sosiaalikuraattorin eli ohjaajani kanssa sovimme vaihdon tarkasta ajankohdasta. Hampuriin lähdön lähestyessä sain häneltä hyvät ohjeet, miten pääsen junalla lentokentältä kirkolle ja millaisen lipun tarvitsen. Kirkko sijaitsee aivan Hampurin keskustassa Elbe-joen rannalla. Lentokentältä pääsee todella helposti (ja ilman eksymisvaaraa) puolessa tunnissa kirkolle ja lippukin maksoi vain 3,20€. Kirkolle saapuessani minut ottivat vastaan kolme vuosivapaaehtoista sekä kirkon johtaja. Koinkin heti ensimmäisestä hetkestä asti olevani kotona.


Merimieskirkon papukaija Tseki toivottaa tervetulleeksi

Merimieskirkko vaihtokohteena

Vaihdossani pidin erityisesti merenkulkijatyöstä ja laivakäynneistä, joka on aivan oma maailmansa. Merimieskirkon sosiaalikuraattorien kanssa pääsin useana päivänä viikossa tekemään laivakäyntejä suomalaisiin laivoihin, joissa työskentelee nykypäivänä myös paljon muitakin kuin suomalaisia. Laivalle mentäessä ei useinkaan tiedä mikä siellä odottaa, eivätkä käynnit suju aina niin kuin on suunnitellut. Merenkulkijatyö vaatiikin työntekijältä heittäytymistä ja omanlaista persoonaa, joka kykenee reagoimaan muuttuviin ja yllättäviin tilanteisiin ripeästi. Merenkulkijoille kirkon työntekijä saapuminen laivalle, merkitsee usein ainutta työyhteisön ulkopuolista ihmistä, jonka kohdata ja jonka kanssa jutella useita viikkoja kestävän työjakson aikana. Useat heistä ovatkin erittäin kiitollisia merimieskirkon tekemään työhön.

Laivakäyntien ja harjoittelun monipuolisen sisällön lisäksi, myös kirkolta löytyvät ihmiset ovat hyvä syy lähteä vaihtoon Pohjois-Saksan merimieskirkolle Hampuriin. Niin kirkon työntekijät kuin muutkin kirkolla kävijät, ottavat lämpimästi vastaan ja tulevat juttelemaan. On myös hienoa nähdä, millainen merkitys kirkolla on Suur-Hampurin alueella asuville suomalaisille. Kirkko on monille ainoa paikka, jossa puhua suomea, opettaa lapsilleen suomalaista kulttuuria ja jossa kohdata ihmisiä, jotka oikeasti kaikilla tasoilla jakavat kanssasi saman kulttuuritaustan ja ymmärtävät omia suomalaisia käyttäytymis- ja ajattelutapojasi. Kirkolla asuessa ja työskennellessä kävikin tutuksi myös merimieskirkon ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tekemä ulkosuomalaistyö.




Hampuri kaupunkina 

Vaikka Hampuri on Saksan toiseksi suurin kaupunki, jonka väkiluku on lähes 1,8 miljoonaa, tuntui se kuitenkin kodikkaalta, eikä niinkään miljoonakaupungilta. Hampurissa nähtävää ja koettavaa riittää yllin kyllin ja monet siellä useita vuosia asuneetkin kertoivat löytävänsä aina uusia juttuja. Elben ranta suurine laivoineen, Elben alittava St. Pauli Elbe Tunnel, Reeperbahn valoineen, Altonan kuuluisa Fischmarkt, maailman suurin pienoisrautatie Miniatur Wunderland, arkkitehtuuristaan tunnettu Elbphilharmonie, Planten un Blomen -puisto, sekä UNESCOn maailmanperintökohteeksi valittu maailman suurin puupaalujen varaan rakennettu varastokaupunki Speicherstadt ovat vain pieni osa Hampurin kuuluisista nähtävyyksistä. Lisäksi Hampurista pääsee myös halvalla ja nopeasti niin lähialueen kaupunkeihin, kuten ihastuttavaan Celleen tai vaikka Berliiniin saakka.

Hampurin satama on yksi Euroopan suurimpia

- Liisa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.